Bosjekruiden naar keuze: ik gebruik tijm, oregano en rozemarijn
50 mlolijfolie
9 tenenknoflook, gekneusd(eventueel twee extra tenen voor de croutons)
2 eetlepelchilivlokken
snufjezeezout
1citroen, helft in partjes, andere helft het sap
2 kroppenbindslaook wel Romaine of little gem genoemd
4perfect halfzacht gekookte eieren
250 grroseval kriel, gekookt en afgekoeldof andere vastkokende aardappelen die je lekker vindt
wit brood dat al wat ouder is
100 mlzonnebloemolie
Charlotte's light Caesardressing
Naar smaakgeraspte Parmezaanse kaas
Naar smaakWorcestersauce
Instructies
Leg de kip in een braadslede en smeer 'm helemaal in met de kruiden, het citroensap, chilivlokken, zeezout en olijfolie. Stop de tenen knoflook en de citroenpartjes knus om de kip heen. Bak ongeveer 45 minuten af in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat afkoelen en snij dan in reepjes.
Snij ondertussen de bindsla, waarbij je oppast dat je de uiterste nerven van de krop niet mee neemt (die zijn bitter). Was de sla en laat drogen in een vergiet.
Maak croutons: snij het oude brood in stukjes. Bak in een koekenpan in de zonnebloem olie de knoflook van de kip of extra knoflook, totdat dit lekker gaat geuren. Let op dat de knoflook niet verbrandt, dan wordt de olie bitter. Haal de knoflook uit de pan en bak/frituur het brood hierin in een minuut of 5 bruin. Laat de croutons uitlekken op een stukje keukenrol.
Het opmaken van het bord: meng de sla en de krieltjes samen en leg onderop. Verdeel vervolgens partjes ei en reepjes kip over de salade. Voeg de dressing toe en rasp wat Parmezaanse kaas over het gerecht. Maak af met de croutons en serveer direct. Op tafel kun je eventueel naar smaak nog wat Worcestersauce over je salade heen druppelen.
Notities
Voor een vegetarisch alternatief gebruik je bijvoorbeeld avocado in plaats van kip en doe je een scheutje sojasaus door de dressing in plaats van ansjovis. Bij een kippenei-allergie kun je de eieren vervangen voor kwarteleieren.